Interview met Florentine Moesker van Travel & Barrel Wijnreizen

Wij vergelijken o.a.
koning aap reizen tui 333 travel anwb reizen sawadee djoser

Op vakantie-rondreizen.nl laat ik graag de reis-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties aan het woord. Als twaalfde in deze serie van interviews is het de beurt aan Florentine Moesker van Travel & Barrel; een reisorganisatie die luxe wijnreizen op maat aanbiedt.

Bedankt Florentine dat je de moeite wilt nemen enkele vragen te beantwoorden voor Vakantie-Rondreizen.nl. Zou je in een paar zinnen kunnen beschrijven wat voor soort wijnreizen Travel & Barrel aanbiedt en wie jullie doelgroep is?

Dat is heel simpel: Travel & Barrel richt zich op wijnliefhebbers met een liefde voor reizen. Wij selecteren de leukste plekjes om te overnachten en we zoeken de speld in de hooiberg als het gaat om het bezoeken van leuke wijnhuizen. We beiden geen begeleide groepsreizen aan, maar juist de reis die bij jouw reisgezelschap past.

 Bij een wijnboer in Mendoza - Argentinië
Bij een wijnboer in Mendoza – Argentinië
Zwitserland, een kasteel tussen de wijngaarden
Zwitserland, een kasteel tussen de wijngaarden

Hoe is het idee voor Travel & Barrel ontstaan? Wanneer kwam het moment dat jij en Joram dachten: ‘dit moeten we gewoon gaan doen’?

Het begon met onze eigen reizen: we merkten dat we een aantal vakanties achter elkaar steeds wijnhuizen opzochten om te bezoeken (en steeds weer met een vollere auto terug naar huis kwamen…) en daar erg veel plezier in hadden. En van daaruit kwam voor ons beiden naar boven dat we iets meer wilden leren over wijn en uiteindelijk hebben we zelfs ons wijnbrevet op SDEN3 niveau behaald.

Tijdens die lessen merkten we dat we het niet wilden houden bij alleen die kennis, maar er ook echt wat mee wilden doen. En toen was het cirkeltje snel rond: waarom niet anderen meenemen in de combinatie van wijn en reizen die voor ons zo goed werkt?

De naam Travel & Barrel klinkt zowel avontuurlijk als verfijnd. Hoe zijn jullie op deze naam gekomen, en wat symboliseert die voor jullie?

Mooi, want dat is precies de bedoeling! De naam moest natuurlijk slaan op wat we als bedrijf doen. Het moet refereren naar wijn, maar ook weergeven wat we daarmee te maken hebben: het reizen. We sluiten niet uit dat de uiteindelijk winnaar van de brainstorm gevonden is onder het genot van een mooi flesje. 

Wijnproeven in Argentinië
Wijnproeven in Argentinië
Wijnhuis in Bourgonge Domaine d'Ardhuy
Wijnhuis in Bourgonge Domaine d’Ardhuy

Jullie bieden maatwerkreizen aan; dus geen standaardpakketten. Hoe gaat dat precies in zijn werk? Hoe vertalen jullie de wensen van reizigers naar een persoonlijke wijnreis?

Standaard is ook maar zo standaard, haha. De leukste reizen maak je door te doen wat bij jou past. En precies die ervaring willen we bieden aan onze klanten. Als je werkt met standaard pakketten, dan is een reis voor veel mensen prima, maar voor niemand precies wat ie zoekt. En daarom bieden wij maatwerk aan. Dat passen we ook actief toe op de reizen die we ter inspiratie op de website noemen.

Dat begint allemaal met het leren kennen van de reiziger en het begrijpen van de wensen. Dan gaat het natuurlijk over de ideale bestemming wat betreft land of regio, maar ook of iemand houdt van een actieve trip of juist zoveel mogelijk wilt relaxen. Wil iemand kennismaken met meer gebieden, of juist een deepdive doen in een specifieke regio. Er bestaat geen goed of fout, maar wel passend of niet.

Wat maakt een wijnreis via Travel & Barrel volgens jou echt uniek? Bijvoorbeeld qua sfeer, persoonlijke aanpak of de bijzondere plekken die jullie selecteren.

Je kunt natuurlijk bij de slijter of wijnhandel uit alle hoeken van de wereld wijn vinden, maar het is en blijft een streekproduct, met overal zijn eigen tradities, methodes, stijl en smaak. En dat beleef je nog beter als je wat marketing en tussenpersonen weghaalt: terug naar de bron.

Neem Barolo, de koning van de wijn genoemd. Wereldwijd enorm hoog aangeschreven (en ook wij vinden hem ook erg lekker). Maar denk je dat de Italianen hem drinken? Nee hoor, die vinden hem veel te duur omdat je ook voor de naam betaald en hij is niet beter dan de wijn van het dorp ernaast.

Wij proberen daarom ook in de reizen een contrast aan te brengen. Natuurlijk moet je iconische gebieden bezoeken, maar ga als je in de Piemonte bent niet alléén naar Barolo of Barbaresco en verken juist de regio er omheen. Sla de grote indrukwekkende wijnhuizen niet over, maar bezoek ook de kleine familiebedrijven waar je de passie en aandacht terugproeft. En probeer altijd lokales druiven, juist als die je niet kent: het verrast je bijna altijd positief! 

Privé chef
Privé chef
 Gardameer in de verte met uitzicht over de wijngaard
Gardameer in de verte met uitzicht over de wijngaard

Richten jullie je vooral op Europese wijnbestemmingen, of organiseren jullie ook reizen verder weg, zoals naar Chili, Argentinië of Californië?

Je kan het zo zien: Voor Europese bestemmingen kan je ons beschouwen als je “one stop shop” voor een wijnreis. We regelen als je wilt alles van a tot z. Hier richten we ons dan ook voornamelijk op. 

Wat betreft intercontinentale bestemmingen kunnen we ons voorstellen dat wijn bij tijdens zo’n reis geen doel op zich is, maar een onderdeel. Je wilt wellicht veel meer ontdekken van het land omdat je er misschien maar 1x in je leven bent. Wat dan kan, is dat wij een gedeelte van de reis verzorgen, bijvoorbeeld de dagen dat je in een wijngebied bent. Of we stellen we een gepersonaliseerde gids voor je samen om de leukste wijnhuizen ter plekke op eigen gelegenheid te ontdekken. Waar wij voor staan is de beste wijnervaring tijdens je reis!

Welke wijnregio heeft jou persoonlijk het meest geraakt, en waarom juist daar?

Dan kiezen we voor Sardinië: dit is ver voor de tijd dat we bewust bezig waren met wijnreizen en we gingen ook helemaal niet naar Sardinië voor de wijn. De eerste Sardijnse wijn die wij dronken, was op de boot op weg naar het eiland zelf. Positief verrast door die wijn, hebben we dat wijnhuis opgezocht, een erg leuke rondleiding en tasting gedaan en verliefd geworden op hun wijnen.

Dit was de eerste keer dat we een soort wijntankstation tegenkwamen waar de dorpelingen hun jerrycans kwamen vullen. Daar kwam precies toen wij er waren een oudere meneer met zijn steekwagen met jerrycan binnen: een Nederlander die al meer dan 20 jaar in het dorpje woonde. Dit is voor ons een leuke herinnering (het wijntankstation bleek minder uniek te zijn, dat zijn we sindsdien vaker tegen gekomen in Italië).

Na deze leuke ervaring zijn we meer wijnhuizen gaan bezoeken, die stuk voor stuk niet teleurstelde. Onderweg zie je het eiland Sardinië en ontdek je dat het divers en mooi is en de mensen super gastvrij en vriendelijk zijn. Wat zoveel indruk gemaakt heeft, is dat het eiland zo enorm verraste: op het gebied van wijn maar ook alles daaromheen.

Druiven zijn net in de pers gedaan
Druiven zijn net in de pers gedaan
 Druiven liggen te drogen voor de Amarone
Druiven liggen te drogen voor de Amarone

Wat is jouw eigen favoriete wijn of wijnstijl, en hoort daar een bijzonder verhaal of herinnering bij?

Dat is een gewetensvraag, want dat hangt echt af van het moment en het seizoen. Maar als we ergens voor kiezen, dan is het wel voor een bubbel. Dat mag Champagne zijn, uiteraard, maar er zijn nog zoveel andere lekkere bruisende wijnen: Cava, Franciacorta of de cremants uit de verschillende stukken Frankrijk.

En waarom dan? Omdat het lekker feestelijk is en bij elke borrel en seizoen past! Dit hebben we geleerd van Jorams moeder die bij bijna elk samenzijn een flesje bubbels uit de koelkast trekt om dat te vieren!

Zijn er wijnstreken die volgens jou nog te weinig aandacht krijgen, maar die écht de moeite waard zijn om te ontdekken?

Makkelijke vraag: Slovenië. Slovenië is als vakantie land steeds bekender aan het worden, maar de wijn mag nog verder ontdekt worden. 

Tijdens jullie reizen draait het natuurlijk niet alleen om wijn, maar ook om goed eten. Hoe belangrijk is gastronomie binnen jullie reizen, en hoe zoeken jullie die bijzondere culinaire adressen uit?

Het allerliefste gaan we natuurlijk voorproeven! Dan kan het haast niet meer misgaan. Maar we selecteren voor wie dat leuk vindt met zorg de lokale toppers. Wat ook een leuke ervaring is, is om een lokale privé-chef een avond laten koken! 

Balou (onze hond) met een glas wijn in Kroatië bij een wijnhuis
Balou (onze hond) met een glas wijn in Kroatië bij een wijnhuis

Ook accommodaties spelen een grote rol in de sfeer van een reis. Wat voor soort verblijven kiezen jullie doorgaans – denk aan boutique hotels, wijnboerderijen of juist kleinschalige villa’s tussen de wijngaarden?

We proberen natuurlijk dichtbij de wijn te blijven, dus het liefste sturen we onze klanten naar hotels, huisjes of B&B’s op of bij wijngaarden. Daarin zoeken we dan de parels die geschikt zijn. Wat voor ons centraal staat is comfort: je moet je gewoon goed op je gemakt voelen waar je verblijft. Soms is dat in de vorm van luxe, maar het kan ook zijn dat de service en aandacht van de locatie fantastisch is. Wat we sowieso proberen te vermijden zijn grootschalige en generieke hotels.

Een belangrijk uitgangspunt bij jullie is dat de wijnreis aansluit bij de persoonlijke smaak van de reiziger. Hoe ontdek je wat iemand écht aanspreekt qua wijnstijl en beleving?

Een kennismaking! Het is een dooddoener natuurlijk, maar je moet naar iemand luisteren om te begrijpen wat iemand echt wil. We starten bijvoorbeeld met wat voor wijnen mensen lekker vinden en de gebieden die daarbij horen. We zetten daarbij onze eigen ervaring en kunde in voor het ontwerpen van onvergetelijke reis. En als we aan de slag gaan voor een klant, dan toetsen we natuurlijk regelmatig bij de klant of de juiste dingen voldoende terugkomen. 

Wijnproeven is natuurlijk één ding, maar vaak gaat het ook om de verhalen erachter. Hoe zorgen jullie dat reizigers echt in contact komen met de lokale wijnmakers en hun passie leren kennen?

Je hebt helemaal gelijk: tenzij je 100% blind gaat proeven, is de ervaring een onmiskenbaar onderdeel van smaakbeleving, zo niet de grootste. Waar wij zelf van houden is dat we bij een wijnhuis weglopen, elkaar aankijken en denken: dit vergeten we niet snel. Wij hebben ondertussen een behoorlijk uitgebreid portfolio van wijnhuizen waar we zelf geweest zijn en dan ontdek je ook niet elk klein wijnhuis dezelfde passie toont bij een bezoek, en niet bij elk groot wijnhuis afstandelijk en commercieel aanvoelt. Die ervaringen zetten we volledig in bij het ontwerpen van een reis. 

Wat is het mooiste of meest memorabele moment dat je zelf ooit tijdens een wijnreis hebt meegemaakt?

Wat een leuke vraag! Een van de leukste ervaringen was in Portugal, waar we op de bonnefooi naar een klein wijnhuis reden in de heuvels van de streek Vino Verde. Toen we aankwamen, kwam er een vrouw naar ons toe, maar zij sprak geen woord Engels: en wij geen Portugees. Dus er werd met haar man gebeld die wel Engels sprak en omdat hij er niet was, was er niet echt een zinvolle rondleiding mogelijk.

Dus wij wilden weer richting auto, maar de vrouw seinde duidelijk dat we even mee moesten komen. Via Google Translate vroeg ze wat voor wijn we wilden proeven: die schonk ze voor ons in en ze stond erop dat we de rest van de fles meenamen. En toe we na het proeven weg wilden, verzamelde ze verschillende van hun wijnen in een doos voor ons. We wilden betalen maar via Google Translate maakte ze ons duidelijk: “Je hoeft niet te betalen, maar denk maar aan dat meisje dat geen Engels sprak als je de wijn drinkt”. Dat vonden we zo lief! 

Waar hopen jullie met Travel & Barrel over vijf jaar te staan? Zijn er plannen voor nieuwe regio’s, samenwerkingen of misschien zelfs eigen wijnprojecten?

We hebben een aantal zeer toonaangevende wijnregio’s waar we de weg kennen en de komende jaren zullen we dat verder uitbreiden. Maar naast wijn, willen we ook graag gaan uitbreiden naar (craft) bier en vooral: whisky. Want het stukje “Barrel” in de naam, dat laat natuurlijk ook ruimte voor andere schitterende producten. “Scotland, here we come 😉”. 

Wat zou je aanraden aan iemand die zijn of haar eerste wijnreis wil maken, maar nog niet weet waar te beginnen?

Ons bellen natuurlijk! Zonder gekheid: leg de lat niet te hoog voor jezelf, want je kunt wijn zo makkelijk of moeilijk maken als je zelf wilt. De basis van proeven is eigenlijk niets anders dan het bepalen of je iets lekker of niet lekker vindt. Je hoeft niet meteen te proeven op wedstrijdniveau. En zo ook voor een wijnreis: het draait om plezier. Dus kies een regio uit die je wilt ontdekken en ga de verschillen proeven tussen de wijnhuizen en vraag jezelf was het lekker? 

Hoe zie jij de toekomst van wijnreizen? Denk je dat de manier waarop mensen dit soort reizen beleven de komende jaren zal veranderen?

Wij zijn er van overtuigd dat het aantal wijnreizen toe gaat nemen, het is nog niet zo’n groot fenomeen op dit moment en er is dus veel ruimte voor groei. Dat zal de grootste verandering zijn. Het leuke van dit soort reizen is dat het voor iedereen geschikt is: vriend(innen)groepen, jonge en minder jonge stellen, gezinnen en pensionado’s… Als je van genieten houdt, is dit iets voor jou! 

Tot slot: heb je een tip voor een andere reisondernemer of wijnspecialist die ik de volgende keer zou kunnen interviewen voor deze rubriek?

Zeker, wij willen SU For You tippen! Florentine heeft (in 2013) stage gelopen in Suriname en toen begon het bedrijf met het aanbieden van excursies en rondreizen daar. Nu, 12 jaar later gaan, wij zelf met SU For You op pad en we weten zeker dat ze een fantastisch verhaal te vertellen hebben over hun reis van toen naar nu!

Heb je interesse in een wijnreis op maat en spreekt het verhaal van Florentine je aan? Bezoek dan de Travel & Barrel website voor meer informatie. Hun social media kanalen geven ook een goed beeld; ze zijn te vinden op TikTok, Instagram en Facebook. Bekijk eventueel ook alle andere rondreis bestemmingen. Een overzicht van reisorganisaties vind je hier.

Rondreizen deals

 
Djoser Rondreizen

Reisinspiratie & Tips

Bij een wijnboer in Mendoza - Argentinië

Interview met Florentine Moesker van Travel & Barrel Wijnreizen

Op vakantie-rondreizen.nl laat ik graag de reis-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties aan het woord. Als twaalfde in deze serie van interviews is het...

Mathijs Dassel AV Tours

Interview met Mathijs Dassel van AV-Tours & Safaris in Oost-Afrika

Op vakantie-rondreizen.nl laat ik graag de reis-ondernemers áchter de diverse reisorganisaties aan het woord. Als elfde in deze serie van interviews is het de...