Maleisië is een zeer divers land dat zich uitstekend leent voor een onvergetelijke rondreis. Het staat bekend als een van de meest ontwikkelde landen in Azië. Zo telt de bruisende hoofdstad Kuala Lumpur bijna twee miljoen inwoners en duizenden toeristen die zich dagelijks verwonderen over de iconische Petronas Towers. Buiten de stad bevinden zich tientallen theeplantages, hagelwitte stranden en ongerepte jungle. Meer dan genoeg redenen voor mij om een rondreis te maken door de culturele smeltkroes Maleisië!
Inhoudsopgave
Heerlijk: die reiskriebels op het moment dat je in het vliegtuig stapt. Maak het jezelf zo onderweg zo comfortabel mogelijk, want je bent wel even onderweg. Vanaf Amsterdam is het gemiddeld 12 uur vliegen naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur. Tel er nog maar drie uurtjes bovenop bij een eventuele overstap. Eenmaal aangekomen op de plaats van bestemming ben je de lange reis gelukkig zo vergeten. Op het bruisende vliegveld van Kuala Lumpur proef je meteen de relaxte sfeer van Maleisië. En dan heb je de hoofdstad zelf nog niet eens gezien, waar de taxi, de bus en/of het moderne metronetwerk je overal naar toe brengt.
De relatief lage kosten zijn een groot voordeel van een rondreis in Maleisië. Hoeveel je precies kwijt bent, is afhankelijk van jouw accommodatie, het vervoer en de activiteiten.Vind je het geen probleem om in simpele hotels te slapen en hoeft het eten niet al te luxe? Dan ben je tijdens de rondreis gemiddeld 150 tot 260 euro per persoon per week kwijt. Het middenklasse budget ligt tussen de 430 en 1120 euro, terwijl je voor écht luxe tussen de 1220 en 1790 euro per persoon neertelt.
Een van de meest betaalbare en veilige manieren om te reizen in Maleisië is de taxi. Ik raad aan om de ‘Grab app’ te downloaden. In een minuutje geef je aan waar de taxichauffeur je moet ophalen en afzetten. Bovendien heb je aan chauffeurs in Kuala Lumpur geen gebrek! Het is zelfs mogelijk om een Grabtaxi te regelen op het vliegveld. De kosten van deze vervoerder liggen lager dan bij een standaard taxi. Ga er vanuit dat je voor een ritje vanaf het vliegveld of in de stad niet meer dan 80 Maleise Ringgit kwijt bent, zo’n 15 euro.
Wil je de sfeer van een wereldstad écht ervaren? Ga dan met de metro. Misschien niet het meest praktisch, maar wel een bijzondere ervaring. Alle metrolijnen in de hoofdstad komen samen bij KL Central. Daar heb ik dan ook handig gebruik van gemaakt. Je merkt meteen dat je in een wereldstad bent, want de hectiek op het metrostation kan best overweldigend zijn. Toch is het wel heel bijzonder om al die verschillende reizigers voorbij te zien komen. Bovendien is het openbaar vervoer goed geregeld, is er altijd airco aanwezig en reis je probleemloos naar bekende hotspots in Kuala Lumpur, zoals:
1. Petronas Twin Towers
Twee indrukwekkende torens van maar liefst 452 meter hoog vormen de symbolen van Maleisië. We hebben het over de imposante Petronas Twin Towers, die vanuit heel Kuala Lumpur te zien zijn. Een ticket koop je al vanaf 35 euro, hoewel een rondleiding door een gids zeker een aanrader is als je meer over de bezienswaardigheid wilt leren. Een privé tour voor de hele dag kost bijvoorbeeld 122 euro op de populaire website Get Your Guide.
Ooit de hoogste torens ter wereld
Tot 2003 droegen de Petronas Towers de eer om de hoogste torens ter wereld te zijn. Dat is inmiddels niet meer het geval, maar vanaf de 41e verdieping heb je een waanzinnig uitzicht over de hoofdstad van Maleisië. Het is bijna niet voor te stellen dat dit architectonische hoogstandje er voor de opening in 1998 niét was.
2. Lake Gardens
Neem je beste wandelschoenen mee tijdens jouw rondreis in Maleisië. Je zult heel wat kilometers lopen! Kuala Lumpur is een fantastisch begin van jouw avontuur omdat er ontzettend veel te zien is. Zo vind je in het centrum van de stad de ‘Lake Gardens’ tuinen. Bijzonder genoeg bestaat dit groene stukje van de metropool al sinds 1888. Het heeft een oppervlakte van 1 vierkante kilometer en allerlei paden om te wandelen en te joggen. Tip: bezoek ook de Perdana Botanical Gardens als je van orchideeën en andere kleurrijke bloemen en planten houdt.
3. Chinatown
Maleisië kent een lange en interessante geschiedenis. De Portugezen veroverden het Zuidoost-Aziatische land in de zestiende eeuw als eerste, om het in 1641 te verliezen aan de Nederlanders. De VOC gaf het stokje in 1824 vervolgens over aan Groot-Brittannië. Het duurde bijna 150 jaar, tot 1957, voordat Maleisië haar onafhankelijkheid uitriep.
Smeltkroes van culturen
Tijdens de Britse overheersing vestigden zich verschillende bevolkingsgroepen in Kuala Lumpur. Zo vonden de Chinezen een thuis in Chinatown, dat tegenwoordig een echte toeristische hotspot is. De straten ruiken naar wierook en werkelijk overal zie je kleurrijke lampionnen hangen. Proef ook van lokale gerechtjes in een van de eetkraampjes, zoals heerlijke noedelsoep.
4. Batu Caves
Wist je dat Maleisië maar liefst 31 inheemse volkeren telt? Ook is het land een bonte mix van allerlei culturen en religies, van Christelijk tot Islamitisch, Boeddhistisch en Hindoeïstisch. Sporen van de religieuze diversiteit zijn overal in het land te vinden. Op 15 kilometer afstand van het centrum van Kuala Lumpur liggen de wereldberoemde Batu Caves. Deze kalkstenen grotten zijn een echte bezienswaardigheid omdat er binnenin een aantal Hindoeïstische tempels zijn gebouwd. De heiligdommen zijn imposant en kleurrijk. Je vindt ze onder andere in de Natural Lingas-grot.
Goddelijk eerbetoon
De Hindoeïstische tempels verrezen eind 19e eeuw als eerbetoon aan Lord Murugan, de god van oorlog en overwinning. Zijn standbeeld is te bewonderen bij het beginpunt van de 272 tellende trap naar de grotten. Waarschijnlijk is de goddelijkheid in goed gezelschap van een aantal grappige, maar vrij brutale Maki-apen. Pas goed op je persoonlijke bezittingen, want de aapjes zijn vliegensvlug!
Wat is er nog meer te zien in Kuala Lumpur?
Natuurlijk zijn bovenstaande bezienswaardigheden nog maar het tipje van de ijsberg. Er is nog zoveel moois te zien in de hoofdstad van Maleisië! Zo bevindt zich op loopafstand van de Petronas Towers de schitterende Sultan Abdul Samad Building. Deze bezienswaardigheid staat bekend om de Moorse elementen en siert Kuala Lumpur al sinds 1897. En de 421 meter hoge Menara KL Tower, even verderop, kan zich bijna meten aan de Petronas Towers.
Op een gegeven moment is het echter ook tijd om verder te reizen. De tweede bestemming van deze rondreis is Malakka. Vanaf Kuala Lumpur is het met de auto ongeveer 1,5 uur rijden naar het kleurrijke centrum van deze stad. Wist je dat het zelfs een plekje heeft veroverd op de UNESCO Werelderfgoedlijst? Het is dus zeker de moeite van het bezoeken waard. Tijdens je rondreis is het handig om een huurauto te hebben.
Tips om een auto te huren in Maleisië
Meestal kun je thuis via verschillende websites een auto regelen, bijvoorbeeld via Sunny Cars, Zest Car Rental of Rental Cars. Je kunt het beste verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Kijk ook goed naar de data, want de kosten verschillen soms sterk per dag. En onthoud dat je een huurauto in Maleisië meestal alleen kunt betalen met creditcard.
Hoe zijn de wegen in Maleisië?
De wegen in Maleisië zijn over het algemeen prima in orde. Buiten de steden is het relatief rustig. Hou wel rekening met het bergachtige landschap en dat je er links moet rijden. Gelukkig wen je daar vrij snel aan. Bovendien is het uitzicht onderweg vaak adembenemend. Je rijdt door een natuurparadijs vol theeplantages, bossen, heuvels en kleurrijke planten die je waarschijnlijk nog nooit eerder hebt gezien.
Malakka: een kleurrijk stukje Azië met een rijke geschiedenis
Malakka is een kuststad met een zeer rijke geschiedenis. Met name in het weekend komt deze bestemming echt tot leven. Toeristen en backpackers struinen graag rond op de levendige Jalan Hang Jebat markt. Geniet van alle geuren en kleuren van dit bijzondere stukje Azië! In de avonduren is de Jonker’s Walk Night Market zeker een aanrader. Die verwelkomt elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond lokale toeristen en inwoners die inkopen willen doen. Overal op de markt kom je kleine keukentjes tegen die lokale gerechten bereiden. Deze lekkernijen zijn zeker de moeite waard in Malakka:
Stad vol kunst
Malakka is in principe binnen twee à drie dagen te verkennen. De markt is zeker niet de enige plek waar je urenlang kunt wandelen. Ook de straatjes vol kunst zijn een echte publiekstrekker. Sterker nog: Malakka staat bekend om de vele kunstwinkeltjes en galeries. Koop er dan ook zeker een souvenirtje voor het thuisfront. Of maak kennis met een van de lokale kunstenaars die op verschillende plekken in de stad aan het werk zijn.
Indrukwekkende historische bestemmingen in Malakka
Heb je interesse in cultuur en geschiedenis? Aan bijzondere verhalen heeft Malakka zeker geen gebrek. Deze bezienswaardigheden zijn zeker de moeite waard op deze rondreis bestemming:
Stadthuys en Christ Church
Deze bezienswaardigheden hebben een Nederlands tintje. Deze gebouwen vind je namelijk aan ‘Dutch Square’, waarvan de geschiedenis teruggaat tot de zeventiende eeuw. In 1650 werd de eerste steen gelegd van het Stadthuys en Christ Church volgde in 1753. Bijzonder genoeg hadden de gebouwen oorspronkelijk een witte kleur. Na de verovering van Maleisië besloten de Britten de muren roze te verven. En die kleur zie je nog steeds. Een bijzonder gezicht! De toeristische trekpleisters in Malakka zijn elke dag te bezoeken vanaf 09.00 uur.
Cheng Hoon Teng Tempel
Bezoek deze geliefde tempel voor 08.00 uur ‘s ochtends om er rustig rond te kunnen wandelen. ‘s Middags is het vaak erg druk in deze rijkelijk versierde Taoïstische tempel. Taoïsme is een Chinese levensfilosofie waarin het draait om vrede. Ondanks de toeristen heerst er op deze locatie dan ook een serene sfeer. Ook is het bijzonder om te zien hoeveel mensen er offers komen brengen. Je blijft maar kijken naar alle details en de bijzondere mensen die er rondlopen! Ook fijn: deze Chinese tempel is dagelijks geopend en gratis toegankelijk.
Church of Saint Paul
Voor deze bezienswaardigheid moet je even een stukje lopen. De Church of Saint Paul bevindt zich namelijk bovenop de Saint Paul heuvel. Ook dit is een stukje Nederlandse geschiedenis in het verre Azië. Oorspronkelijk was het een onderdeel van een fort dat de Portugezen in 1641 verloren aan de Nederlanders. Op diverse graftombes vind je nog oude Nederlandse teksten. Tegenwoordig is de kerk een ruïne die met name tijdens de zonsopkomst en zonsondergang een mooi uitzicht biedt op Malakka.
Ben je na urenlang wandelen in Kuala Lumpur en Malakka toe aan een beetje rust en ontspanning? Dan mag het paradijselijke eiland Langkawi zeker niet ontbreken tijdens jouw vakantie naar Maleisië. We raden aan om een rechtstreekse vlucht te pakken van Malakka naar Langkawi. Het betreft een eiland dat niet goed bereikbaar is met de auto. Bovendien ben je met het vliegtuig slechts 1.5 uur onderweg. Eventueel zou je er ter plekke een nieuwe huurauto kunnen regelen. Ideaal wanneer je de verschillende delen van dit 478,5 km2 grote eiland wil verkennen.
Wat maakt Langkawi zo’n fijne bestemming?
Vlak voor de landing op Langkawi zie je de paradijselijke witte stranden al liggen. Het tropische vakantie gedeelte van jouw rondreis in Maleisië kan beginnen! Wist je dat deze bestemming deel uitmaakt van een archipel van 99 eilanden? Die zijn natuurlijk lang niet allemaal bewoond. In dit bijzondere deel van Maleisië is het echter altijd gezellig druk. Langkawi staat dan ook bekend om haar tropische stranden en ligging vlakbij de zuidkust van Thailand. Ook weten veel bezoekers het te waarderen dat dit een belastingvrij eiland is. Je hoeft dus geen belasting te betalen over alcoholische drankjes.
Bijzondere stranden op Langkawi
Voor strandliefhebbers is Langkawi een tropisch paradijs. Pantai Cenang in het zuidwesten is de meest populaire plek om te luieren onder de Aziatische zon. De sfeer is er lekker ontspannen en voor een cocktail aan het strand betaal je weinig. Wel is het er in de zomermaanden vrij druk. Ben je op zoek naar meer rust? 5 minuten verderop ligt het minstens zo mooie Pantai Tengah strand. Ook hier vind je hagelwit zand en diverse strandtentjes en resorts waar iedereen geniet van het goede leven. Ook op deze stranden op Langkawi rust je lekker uit tijdens jouw rondreis:
Ga de hoogte in met de Skybridge Cable Car
Misschien heb je na een paar dagen chillen op het strand zin in een actief uitje. Die behoefte had ik in elk geval wel tijdens mijn verblijf op Langkawi. De Langkawi Skybridge Cable Car is de perfecte manier om voor wat avontuur te zorgen tijdens jouw rondreis. Het mag zich de steilste kabelbaan ter wereld noemen. De top bevindt zich op maar liefst 700 meter hoogte.
Uitzicht over het hele eiland
Om eerlijk te zijn kreeg ik boven wel klamme handjes! Je mag zelfs even uitstappen en over de Skybridge lopen. Het uitzicht over het eiland Langkawi is onvergetelijk mooi. En bij helder weer zie je als het goed is zelfs het Thaise bountyeiland Koh Lipe liggen. Misschien jouw volgende bestemming voor een rondreis?
Hopelijk hebben we je weten te inspireren met dit reisverslag. Gebruik vooral mijn tips om van jouw verblijf een groot succes te maken. Ik wens je alvast een onvergetelijke vakantie naar Maleisië!
Maleisië is een zeer divers land dat zich uitstekend leent voor een onvergetelijke rondreis. Het staat bekend als een van de meest ontwikkelde landen in Azië...
Duik in de Deense charme en natuurlijke pracht van Sjælland, het grootste eiland van Denemarken. Met zijn fraaie landschappen, weidse bossen en adembenemende ...