Rondreis San Francisco

Rondreis San Francisco

usa
bestemmingen icoon Ontdek o.a. Fisherman's Wharf, Alamo Square & Alcatraz Island
aanbieders Individuele rondreizen, Familiereizen & Fly-Drives
prijs Vaste Reisroutes of stel je reis samen met bouwstenen
Wij vergelijken o.a.
koning aap reizen tui 333 travel anwb reizen sawadee djoser

Bezoek het Californische San Francisco: The Golden City

Als je een rondreis door West-Amerika boekt is San Francisco een bestemming die ongetwijfeld in de reisroute is opgenomen. Je hebt waarschijnlijk al wel een beeld van deze stad, maar San Francisco is zo veel meer dan The Golden Gate Bridge, Alcatraz en Chinatown. Dit artikel zal uitwijzen dat je een fascinerende historische stad te wachten. Een stad die ‘Europees’ aandoet maar in de Amerikaanse geschiedenis geëtst is. Lees maar waar de ‘steep streets’ je heenvoeren. Onderaan de pagina vind je een overzicht van reisorganisatise die rondreizen inclusief San Francisco aanbieden.

San Francisco – historische highlights

Je zou San Francisco zo in Europa neer kunnen zetten; niemand die het zou opvallen dat er een Amerikaanse stad binnen is komen waaien. San Francisco heeft dan ook een onmiskenbaar Europese air, met de Golden Gate Bridge die omfloerst is door Iers aandoende mistflarden, de steile trambanen die aan Lissabon doen denken en Fisherman’s Wharf waar Pier 39 de zonnebank lijkt van kolonies zeeleeuwen zoals je die ook in Europa ziet luieren. 

San Francisco zit in de top 15 van historische Amerikaanse steden. Dat is best bijzonder want behalve in Boston, Charleston en nog een paar kleinere steden vindt men vooral moderne maar zeker veel 20e eeuwse architectuur in de USA. San Francisco heeft niet alleen haar ligging aan de westkust mee, maar ook de enorm hellende straten en dus historisch bouwschoon. Deze stad korter dan drie dagen bezoeken, zou zonde zijn. 

Een roerige historie

De stad heeft een kleurrijke geschiedenis. Spaanse verkenners vestigden hier het militaire Presidio en de Mission San Francisco de Asis. Een van de eerste plekken waar Europeanen op de Amerikaanse westkust neerstreken en bleven. In 1848 won Amerika de Mexicaans-Amerikaanse oorlog en werd San Francisco een Amerikaans stadje. Dit stadje zou uitdijen door de meteen daarop uitbrekende Gold Rush die zo’n beetje elke gelukzoeker naar het westen deed trekken. Dat deed de handel goed in de stad, met Chinese immigranten, de vesting van de Wells Fargo Bank en de oprichting van Levi Strauss & Co.

Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kreeg San Francisco de bijnaam ‘Paris of the West’. En na de aanval op Pearl Harbour in de tweede wereldoorlog groeide San Francisco snel uit tot een enorme havenstad. Vanaf de jaren zestig was San Francisco ‘eigendom’ van de hippies en leek de stad één groot kunst- en muziekfeest met een aura van vrijheid en liefde.


Een on-Amerikaanse ‘wandelstad’

San Francisco is ook ‘Europees’ omdat je in deze stad nog echt kunt wandelen. Probeer dat eens in een grote stad als Chicago of Philadelphia. Er zijn diverse charmante gebieden die je wandelend gedaan moet hebben. Een kleine selectie van highlights voor een Rondreis San Francisco:

• Filbert Steps (Colt Tower)
• Golden Gate Promenade (ook snelbaan voor joggers)
• Lyon Street Steps (uitzichten op de Bay Area)
• Hayes Valley (leuke concentratie van boetiekjes en eettenten)
• Macondray Lane (prachtige huizen en mooie vegetatie)

Steep streets

Proef de geschiedenis van gedetineerden op Alcatraz eiland. Tot 1963 gold Alcatraz als best beveiligde gevangenis ter wereld. De topcriminelen die hier verplicht verbleven, zijn niet op twee handen te tellen. Films over Alcatraz maakten dit gevangeneneiland nog beroemder. Met een bootje kun je nu naar Alcatraz. Een retour, welteverstaan. Een andere historische attractie is een ritje met de tram. De cable car laat je merken hoe steil het wegdek in San Francisco kan worden. Stap uit in de wijk Russian Hill en je komt terecht bij de bekendste straat van de stad: Lombard Street. Over steil gesproken. Deze fotogenieke kronkelstraat is een uitdaging voor elke automobilist. Steiner Street is ook al zo fotogeniek en voornamelijk door een rij huizen die bekend staan als The Painted Ladies. In een verrukkelijke Victoriaanse stijl opgetrokken met huistrappetjes naar de woonetages. 

Tea shops en dum sim restaurants

Natuurlijk sla je de Golden Gate Bridge niet over. Dit historische brugmonument heeft het historische Ferry Building ietwat overbodig gemaakt omdat door de brug deze veerterminal ‘out of business’ raakte. Als markthal is het nog steeds een bezoek meer dan waard; met ruime keuze aan vers gevangen vis. Een bezoek aan San Francisco kan niet compleet zijn zonder een stroll door Chinatown, de oudste van de USA. Ook hier weer die typische hoogteverschillen van San Francisco. Het kloppende hart van Chinatown is Stockton Street en directe omgeving. Met volop eetgelegenheden die uit eten gaan in San Francisco goedkoop maken.

Sights buiten de gebaande paden

Naast de grote toeristische highlights is San Francisco ook een schatkamer van leuke dingen waar de gemiddelde toerist aan voorbij loopt. Zo ontdek je in de Marina een prachtig Wave Organ, een instrument dat bespeeld wordt door de San Francisco Bay zelf. Afhankelijk van het getij klinkt dit orgel als een pruttelende baby of een vermoeide man. Nog zo’n hidden gem is 16th Avenue Mosaic Steps (Moraga), een trap die ontworpen werd door plaatselijke kunstenaars. Volg je de trap dan wacht als beloning een schitterend uitzicht over de stad. Ook een publiek geheim is het Castro Theater dat een Spaans-barokke gevel laat zien. En voor de technici en speelgekken onder ons: loop vooral het Musee Mecanique binnen (Fishermans’s Wharf) om munten te werpen in al die schitterende machines waaronder hele fraaie flipperbakken.

Hoogtepunten van San Francisco

Als je een rondreis door West-Amerika maakt zal San Francisco niet worden overgeslagen. Afhankelijk van de tijd die je er kunt doorbrengen is het raadzaam zo veel mogelijk van de volgende highlights te bezoeken tijdens je rondreis San Francisco: Golden Gate Bridge, Lombard Street, Alamo Square, Chinatown, Fisherman’s Wharf, het voormalige gevangeniseiland Alcatraz en het Golden Gate Park. Sla over zeker een ritje met de kabeltram niet over.

Reisinspiratie & Tips

Op vakantie naar Maleisië: een avontuur in een land van culturen en contrasten

Maleisië is een zeer divers land dat zich uitstekend leent voor een onvergetelijke rondreis. Het staat bekend als een van de meest ontwikkelde landen in Azië...

Liseleje-Beach-Sjaelland

Verken Sjælland, het grootste eiland van Denemarken

Duik in de Deense charme en natuurlijke pracht van Sjælland, het grootste eiland van Denemarken. Met zijn fraaie landschappen, weidse bossen en adembenemende ...