Rondreis Scandinavië

Rondreis Scandinavië

scandinavie
bestemmingen icoon Ontdek Noorwegen, Finland of Zweden
aanbieders Autorondreizen, busrondreizen & groepsreizen
prijs Vaste Reisroutes of stel je reis samen door diverse landen
Wij vergelijken o.a.
koning aap reizen tui 333 travel anwb reizen sawadee djoser

Adembenemende natuur in Scandinavië

Wil je een rondreis maken door Europa, dan lenen de landen in Scandinavië zich hier perfect voor. Scandinavië bestaat uit de landen Zweden, Noorwegen en Finland en zijn tezamen 28 keer groter dan Nederland. Politiek gezien hoort Denemarken ook tot Scandinavië. Elke streek heeft zijn eigen gebruiken, eigen natuur en eigen tradities; de landen zijn niet over één kam te scheren. Noorwegen staat bekend om de immense fjorden, Zweden om de uitgestrekte wouden en Finland om zijn grote meren. Je rondreis door Scandinavië gaat over indrukwekkende bergpassen en langs enorm diepe fjorden. Schitterende routes langs schilderachtige meren waarin de bergen weerspiegeld worden. Scandinavië heeft het allemaal. Je rondreis zal door alle bezienswaardigheden en het ruige natuurschoon één grote belevenis worden.


Rondreis Scandinavië - Informatie

Scandinavische Keuken

Scandinavische keuken

De Scandinavische culinaire traditie staat bekend om haar gezonde karakter, met veel ingrediënten afkomstig uit het Noorden, zoals wild, paddenstoelen, vis en bessen. Veel van de gerechten uit Scandinavië zijn ontstaan uit de noodzaak om strenge winters te doorstaan, met klassiekers als gerookte zalm, vers vlees en vis, en knäckebröd als voorbeelden. Wat betreft voedselconsumptie verschilt Scandinavië niet zo veel van Nederland, met het opmerkelijke verschil dat men daar doorgaans twee warme maaltijden per dag nuttigt. In Scandinavische restaurants kun je zowel tijdens de lunch als het diner kunt genieten van warme gerechten.

Landen in Scandinavië

Landen in Scandinavië

Zweden, het grootste land op het Scandinavische schiereiland, staat bekend om zijn uitgestrekte bossen. Het grenst in het noorden en westen aan Noorwegen en in het noordoosten aan Finland. De kustlijn van Zweden strekt zich over maar liefst 2700 kilometer uit, langs de Botnische Golf, de Sont, de Oostzee en het Kattegat tot aan Skagerrak. Noorwegen, gelegen aan de westkant van Scandinavië, wordt in het zuiden begrensd door Skagerrak en staat bekend als het land van de fjorden. Finland, dat vaak wordt aangeduid als het land van de duizend meren, deelt zijn grenzen met Noorwegen, Zweden en Rusland.

Cultuur

Cultuur

De cultuur in Scandinavië kan het beste omschreven worden als gedeeltelijk individualistisch en collectivistisch. In Scandinavië is de bevolkingsdichtheid erg laag, waardoor het individualistische aspect heel erg naar voren komt; mensen zijn hier op zichzelf aangewezen en zullen zichzelf moeten zien te redden. In andere delen, in de steden bijvoorbeeld, waar de bevolkingsdichtheid wat hoger is, is er meer sprake van een sterke bescherming en loyaliteit; mensen helpen elkaar. Om samen een goede maatschappij te vormen moeten de mensen elkaar helpen. Scandinavië heeft beide aspecten sterk in zich vertegenwoordigd.

Beste reistijd

Beste reistijd

De beste tijd om naar Noorwegen te gaan is mei t/m augustus. Dankzij de warme Golstroom is het niet zo koud aan de westkust. In het binnenland kan het wel zeer koud worden. Daarom is het in de winterperiode uitstekend voor wintersporters. Naar Zweden kun je het beste gaan in maart, juni of eind augustus. In het zuiden van Zweden heb je in de zomer altijd mooi weer. Het noorden van Zweden is een stuk kouder en geschikt voor de wintersporters in februari en maart. Wil je op vakantie naar Finland dan kun je het beste gaan in maart of augustus.

Bezienswaardigheden in het kort

Bezienswaardigheden in het kort

Noorwegen is vooral bekend om de prachtige natuur. Je bezoekt hier de Prekestolen, een prachtige overhangende rots met een adembenemend uitzicht. Natuurlijk vergeet je de fjorden niet. In Zweden vind je gletsjers en poolvossen. Voor de laatste sporen uit de ijstijd bezoek je de Hoge Kust. In Finland vind je vooral veel rust, ongekend natuurschoon en ruimte en wordt ook wel het land van de duizend meren genoemd. In alle drie de landen vind je groene en relaxte hoofdsteden, waar je heerlijk kunt eten en winkelen en wandelen in het groen.

Mysterieus bos in Scandinavië

Noordse mythologie

De Noordse mythologie, geworteld in de overleveringen van Scandinavische volkeren, omvat een rijke verzameling goden, godinnen, mythische wezens en epische vertellingen. Odin, de almachtige oppergod, regeert Asgard, de godenwereld, terwijl Thor, de dondergod, met zijn krachtige hamer de aarde beschermt. Loki, de slinkse trickster, brengt chaos en intriges. Yggdrasil, de levensboom, verbindt alle werelden. De epische verhalen, zoals de Edda’s en de Völsunga-saga, bevatten heldhaftige avonturen, tragische lotgevallen en inzichten in de Noordse kosmologie. De mythologie heeft niet alleen de oude Scandinavische cultuur gevormd, maar blijft ook een fascinerend en invloedrijk aspect van wereldliteratuur en populaire cultuur.

Reisinspiratie & Tips

Liseleje-Beach-Sjaelland

Verken Sjælland, het grootste eiland van Denemarken

Duik in de Deense charme en natuurlijke pracht van Sjælland, het grootste eiland van Denemarken. Met zijn fraaie landschappen, weidse bossen en adembenemende ...

Far Formentor vuurtoren in Mallorca

Op vakantie naar Mallorca, het grootste eiland van de Balearen

Mallorca, ook wel bekend als Majorca, is een eiland dat deel uitmaakt van de Balearische Eilanden ten westen van Spanje en in de Middellandse zee. Dit artikel ...